Juridisk set er ugifte samlevende ikke stillet som ægtefæller, og det anbefales derfor, at man får udarbejdet en samejeoverenskomst, når man køber bolig sammen.
Man løber store risici ved at købe bolig sammen med sin partner uden at få udarbejdet en samejeoverenskomst. Hvis man går fra hinanden, og en part f.eks. nægter at flytte ud, betale sin del af udgifterne, deltage i en evt. gældsovertagelse eller i det hele taget bare ikke er samarbejdsvillig, kan man ende med at dele økonomi med sin eks-partner i lang tid. Derudover risikerer man at ende ud i en tvangsauktion, såfremt eks-partneren får økonomiske problemer og ikke kan betale sine del af udgifterne.
Disse problemer opstår ikke, såfremt man får udarbejdet en samejeoverenskomst, hvor man regulerer samejets spilleregler f.eks.:
Hvem skal beholde den fælles bolig, såfremt I går fra hinanden?
Hvordan vil I kunne købe hinanden ud? Hvad med salg til en tredjepart? Hvordan fastsættes salgsprisen?
Kan den ene af jer optage lån i sin andel af den fælles bolig?
Hvordan fordeles de løbende faste udgifter?
Hvad sker der, hvis en af jer ikke kan betale de løbende faste udgifter?
Kan den ene af jer udleje sin andel af boligen ud uden den andens samtykke?
Hvad sker der, hvis en af jer dør før den anden?
Viser det sig alligevel, at den ene part ikke er samarbejdsvillig, vil man kunne gennemtvinge samejeoverenskomstens bestemmelser ved domstolene.
For at undgå de økonomiske tømmermænd skal man huske at få udarbejdet en samejeoverenskomst – helst mens der stadig er amoriner i luften. Ring til os på 5354 3853 eller skriv til os på info@jjm-adv.dk såfremt I overvejer at få udarbejdet en samejeoverenskomst.