Jul og jura

Gave
Som følge af at det lige har været den første adventssøndag, som var i forlængelse af Black Friday, hvor tusindvise af mennesker indkøbte gaver til den kommende jul, skal de erhvervsdrivende have styr på reglerne vedrørende bytte af gaver og fortrydelsesretten. De erhvervsdrivende er underlagt forskellige regler afhængig af, om varerne sælges fra fysiske butikker eller over internettet.

Julegaver købt i fysiske butikker

Der gælder ikke en lovbestemt fortrydelsesret for varer solgt i en almindelig fysisk butik. Fortrydelsesret skal aftales udtrykkeligt mellem den erhvervsdrivende og forbrugeren ved køb i fysiske butikker. Hvis den erhvervsdrivende normalt tilbyder fortrydelsesret, skal gøres meget tydeligt over for forbrugerne, at dette ikke gælder udsalgsvarer.
Der gælder ikke en lovbestemt bytteret for varer solgt i en almindelig fysisk butik. Hvis man som erhvervsdrivende tilbyder, at forbrugeren har mulighed for at bytte varer frem til en bestemt dato f.eks. den 1. februar 2016, skal man gøre det klart for forbrugeren, hvilke krav der stilles til varens stand, emballage, forevisning af kvittering mv. Hvis den erhvervsdrivende vælger at tilbyde fri ombytning af julegaver indebærer dette, at forbrugeren til enhver tid kan bytte varen. Bytteretten giver ret til at bytte varen til en anden vare i butikken.

Julegaver købt over internettet

Som erhvervsdrivende skal man vide, at forbrugeren som udgangspunkt har en fortrydelsesret på 14 dage ved køb af varer over internettet (også udsalgsvarer), jf., forbrugeraftalelovens § 18, jf., § 19. Erhvervsdrivende kan dog, som en ekstra service, forlænge fortrydelsesretten ud over de lovpligtige 14 dage til en bestemt dato f.eks. den 1. februar 2016. Fortrydelsesretten giver ret til at få sine penge retur.
Hvis man som erhvervsdrivende tilbyder fri ombytning af julegaver købt over internettet, medfører dette, at gavemodtageren frit kan ombytte varen. Forbrugeren skal dog holdes omkostningsfri ved returnering af varen samt fremsendelsen af den nye vare. Hvis man som erhvervsdrivende vil have et krav om rimelige leveringsomkostninger dækket af forbrugeren, skal det fremgå tydeligt i tilbuddet eller f.eks. i salgs- og leveringsbetingelserne.