Hvis man overvejer at blive gift, bør man også overveje, hvilken ordning der skal gælde for formueforholdet.
Har man ikke taget stilling til formueforholdet ved en aftale, vil der opstå fælleseje, når man bliver gift. Det betyder, at:
Hver ægtefælle råder sin egen formue (bodel).
Hver ægtefælle hæfter for sin egen gæld.
Fællesformuen ligedeles ved opløsning af ægteskabet, dog alene, hvis ægtefællernes bodele er positive.
Fælleseje kan være særligt uhensigtsmæssigt, hvis den ene ægtefælles gæld er større end dennes aktiver (negativ nettobodel), mens den anden ægtefælles aktiver er større end dennes gæld (positiv nettobodel). Ved ægteskabets opløsning vil ægtefællen med den positive nettobodel være nødsaget til at ligedele sin formue uden at modtage noget fra den anden ægtefælle med den negative nettobodel. Dette kan undgås ved oprettelse af en ægtepagt.
Man bør endvidere overveje at oprette en ægtepagt, såfremt man har en virksomhed og gerne vil beholde den ved ægteskabets opløsning, hvis man forventer at arve et større beløb, som man gerne vil beholde i tilfælde af ægteskabets opløsning, eller hvis man har særbørn og ønsker at sikre sine egne børn mest muligt.
Derudover skal man være opmærksom på, at ægtefællernes respektive ”rimelige” rate-, kapital- og livrentepensioner som udgangspunkt ikke deles ved ægteskabets opløsning. En ægtepagt giver fuld selvbestemmelse over, hvorvidt pensioner, som er ”rimelige” samt ”ikke-rimelige” (private pensioner) skal deles.
Der kan oprettes forskellige typer ægtepagter:
Ægtepagt om fuldstændig særeje, hvor man aftaler, at ægtefællerne har særeje i tilfælde af skilsmisse eller død. Længstlevende har ingen mulighed for at sidde i uskiftet bo.
Ægtepagt om ægtefællebegunstigende kombinationssæreje, hvor man aftaler, at ægtefællerne har særeje i tilfælde af skilsmisse, men den førstafdødes skilsmissesæreje bliver fælleseje ved død.
Hos JJM Advokatfirma har vi meget erfaring med oprettelser af ægtepagter, og vi kan være behjælpelige med at udvælge den rigtige løsning for jer. Ring på 5354 3853 eller skriv på info@jjm-adv.dk hvis du har spørgsmål i forhold til ægtepagter eller særeje.